Nivgöz Adana
Hafta İçi Her Gün 08:30 - 17:30 CTS: 09:00 - 13:00
Adana Merkez 0 322 227 72 72

Retina yırtıklarını tedavisi nasıl yapılır ve tedavideki amaç nedir?

Retina yırtıklarında amaç dekolman gelişmeden ortaya çıkan yırtıkların tedavisidir. İleride yırtık oluşturabilecek incelmiş ve yapısı bozulmuş retina sahaları uygulanacak tedavilerle kontrol altına alınır.

Retina yırtıklarının tedavisi nasıl yapılır?
Günümüzde retina yırtıklarının çoğu yerine yapıştırmak prensibine dayanan laser  fotokoagülasyonu veya kriyoterapi denen  yöntemlerle tedavi edilir. Her iki tedavi yöntemi de ağrısız bir işlem olup pek fazla rahatsızlık vermeden muayenehane şartlarında yapılır.  

Yırtık, delik veya dejenere sahaların etrafı 2-3 sıra lazerleyanık oluşturularak aynı kaynak mantığıyla retina sinir tabakası altındaki pigment tabakasına yapıştırılır. Böylece retina altına sıvı sızması önlenir. Kriyoterapi de ise hasarlı bölge aşırı› soğutup dondurularak, nedbe oluşturulur ve bu şekilde yırtık kapatılmaya çalışılır.

Bu tedaviler o an problemli olan bölge için yapılmış olur. Günün birinde aynı gözün başka bir bölgesinde başka yırtıklar oluşursa yine retina dekolmanı tehlikesiyle karşılaşılabilir.

Bu yüzden retinasında problem çıkmış hastalar belirli aralıklarla göz dibi muayenesinden geçmeli ve benzer lezyonlar saptandığında tedavi uygulanmalıdır.


Retina yırtığı ve yırtık etrafının lazerle çevrelenmesi.

Retina dekolmanı tedavisi nasıldır? 
Retina dekolmanı gelişen hastalarda tek tedavi cerrahidir. Hastanın durumuna göre birkaç farklı cerrahi yöntem uygulanabilir. Uygulamaların tümü anestezi altında yapılır.
Yöntemlerden biri skleral çökertme (sörklaj) ameliyatıdır.

Önce yırtıklar kapatılır, çekintileri azaltmak için gözün durumuna göre yırtık bölgesine gelen alana veya gözün etrafına çepeçevre silikon bant konarak yırtık bölgesinde retinanın yapışması için çökertme yöntemi uygulanır.
Pnömatik retinopeksi denilen bir başka yöntemde gözün içine genleşen gaz konulur. Bu sayede birkaç gün içerisinde ayrışan, dekole olan retina yerine yapışır. Bu yatışmayı takiben yırtık çevresi lazerle  kapatılabilir.

Daha çok diyabet, travma gibi dev yırtıklı dekolmanların izlendiği ve retinanın oluşan bantlarla çekildiği durumlarda vitrektomi denilen özel bir ameliyat tekniği uygulanır. Burada tüm vitreus göz içinden alınarak, retinanın çekilmesi ve gerilmesi ortadan kaldırılır.

Bazı hastalarda ikinci veya üçüncü ameliyatlar  gerekebilir.


Göz içerisine genişleyebilen gaz enjeksiyonu ve sonrasında hastanın yere doğru bakışıyla gaz kabarcığının retinayı yerine yapıştırmasına olanak sağlar.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis