Nivgöz Adana
Hafta İçi Her Gün 08:30 - 17:30 CTS: 09:00 - 13:00
Adana Merkez 0 322 227 72 72

Az Görenlere Yardım Cihazları Nelerdir?

1-Yüksek sferik okuma ekleri: Orta az görenlerde ilk tercih binoküler bifokal gözlüklerdir. Bu grup hastaların uzak gözlükleri iki odaklı hazırlanır. Alt kadrandaki yakın okuma bölümü normal  hastaların yakın okuma gözlüğündeki numaralardan farklıdır. Normalde yakın okumadaki ilave +4.00’ den düşük tutulurken, bu gruptaki hastalarda yakın okuma ilavesi +4,50(1,5x) ile +12,00(4x) arasında verilebilir. Yüksek sferik okuma ekleri uygulamayı düşündüğümüz hastanın iyi seçilmesi ve ihtiyacına en uygun yakın ilavenin yapılması gerekir. Yakın okuma ilavesi arttıkça hastanın okuduğu yazıyı gözüne daha fazla yaklaştırması gerekir. Hasta için en uygunu iyi görebildiği ve onu rahatsız etmeyecek bir mesafede yakın okuma ilavesinin yapılmasıdır.

 

2-Büyüteçler: Okuma alanı dardır. Alışması kolaydır. Özellikle alışveriş v.b durumlarda hasta için kolaylık sağlar. Hastanın bir elinin büyüteçi tutması dezavantajdır. Çeşitli büyütme güçlerinde (2,5x,3x,4x,6x) büyüteçler vardır. Büyütme gücü arttıkça hastanın elindeki nesneyi daha yakına yaklaştırması gerekir. Bu bakımdan pratik değildir. Kısa süreli çözümlerdir.

 

3-El dürbünleri: Monokülerdir. Hasta karşıdaki nesneyi görmek için eliyle fokus yapar. Özellikle karşıdaki bir otobüs levhasını v.b okumada yararlıdır. 

 

4-Teleskopik sistemler: Görüntüyü büyütüp yakınlaştırma prensibine dayanır. Uzak ve yakının aynı gözlükte olması avantajdır. Teleskopik gözlük camlarında Gallile ve Keppler Sistemi kullanılr.

 

Gallile Sistemi: Konveks objektif ve konkav  oküler lensten oluşur. Görüntü düz ve büyüktür. Görüntü alanı Keppler sisteme göre daha geniştir. En çok tercih edilen sistemdir.

 

Keppler Sistemi: İki tane konveks mercekten oluşur. Görüntü büyük ve terstir. Bu görüntüyü prizmatik aynalar ile ters çeviren üçüncü bir sistem olduğu için Keppler sistemindeki teleskop Gallile sistemindeki teleskopa göre daha uzun ve ağırdır.

Teleskopik sistemin avantajı yazıya olan mesafenin uzamasıdır.

Teleskopik sistemin dezavantajı ise görme alanının dar olması, halka skotom, az ışık gelmesi ve derinlik hissinin olmamasıdır.

Uzak mesafe için uygun teleskopik cam seçildikten sonra, hastanın görme gücüne ve yakın okuma ihtiyacına uygun büyütmedeki (2x,2,5x,3x,4x,5x...) yakın okuma kapağı seçilir. Daha sonra  hastaya teleskopik gözlük kullanma eğitimi verilir.

 

5-CCTV: Kapalı devre T.V. dir. Alıcı kamera ile televizyon ekranına bağlanan fiberoptik sistemden oluşur. 60x lineer elektronik büyütme yapılabilir. En ağır görme kaybında kullanılır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis