Nivgöz Adana
Hafta İçi Her Gün 08:30 - 17:30 CTS: 09:00 - 13:00
Adana Merkez 0 322 227 72 72

Retina dekolmanı ne demektir?


Retina deliğinden arkaya sıvı geçişiyle  Retinanın bulunduğu yerden ayrışması.

Retina dekolmanı, retina sinir tabakasının altındaki pigment epiteli tabakasından ayrılmasıdır. Bu görmeyi ciddi şekilde tehdit eden bir göz problemidir. Retinada oluşan yırtık veya mevcutretina deliğinin varlığında bu iki tabakanın arasına zamanla sıvı sızar ve tabakalar ayrışır.

Bu durum rutubet görmüş bir duvar kağıdının duvardan ayrılmasına benzetilebilir.

Hastalığın bulguları nelerdir?

Hastalığın ilk bulguları ışık çakmaları, flaş patlamaları, sinek uçuşmalarıyla birlikte kurum yağmasını andıran koyu renkli yukarıdan aşağı düşen noktalardır. Bir süre sonra yerinden ayrılan retina kısmında görme alanı kaybı ortaya çıkar. 

Görme bulanıklaşır ve bazen görüş alanında hareket eden gri bir perde algılanır. Merkezi görmeyi sağlayan sarı noktanın (makula) yerinden ayrışmasıyla hastanın hassas görmesi kaybolur. 

 

Retina yırtığı ve retina dekolmanının önemi nedir?
Retina yırtığı ve takip eden retina dekolmanı oldukça ciddi bir hastalıktır. Hastalık kendiliğinden iyileşmez. Tedavi edilmezse körlüğe varan ciddi görme kayıplarına sebep olur. Erken tanı çoğu retina hastalığında olduğu gibi bu durumda da önemlidir.

 

 Retina dekolmanından korunmak için ne yapmak gerekir?
Her ışık çakması, gözde uçuşan leke mutlaka retina dekolmanı anlamına gelmez. Fakat bu bulguları olan hastalar bir göz doktoruna müracaat etmelidirler. Yapılan rutin göz muayenesinde vitreus ayrışması tespit edilmiş hastalarda retina yırtığı oluşmamış ise bu kişiler düzenli göz muayenelerine devam etmelidirler.

Ailesinde retina dekolmanı öyküsü bulunanların muayene olması ve hastalık bulgular› konusunda yeterince bilgi sahibi olmaları tavsiye edilir. Göze direkt gelen darbelerden sonra ihmal edilmeden göz dibi muayenesi yapılmalıdır.

Yırtık oluştuktan ve özellikle dekolman ileri seviyelere ulaştıktan sonra tedavi daha zor olacaktır.

 

Retina dekolmanı kimde daha sık görülür?
Yaşlanma en önemli risk faktörüdür. Ailesinde retina dekolmanı olan kişiler kendilerinde problem olabilir diye dikkatli olmalıdırlar. Miyoplar retina yırtıkları ve dekolman açısından yüksek risk grubunu oluştururlar.

Eğer bir gözde retina dekolmanı diğer gözde de dekolman oluşabilir. Bulgular açısından dikkatli olunmalıdır. Retina dekolmanının aşırı yük kaldırmak gibi ağır efor gerektiren egzersizlerden sonra ortaya çıkar düşüncesi çok doğru değildir.

 

Retina dekolmanı tanısı nasıl konur?
Gözbebeği büyütülerek göz muayenesi yapılır. Direk ya da indirekoftalmoskopi yöntemi ile yapılan göz dibi incelemesinde yer yer retina tabakasından yoksun zımba deliği tarzı küçük delikler ile oval, at nalı ya da yarımay biçiminde retina yırtıkları saptanır.

Eğer delik veya yırtığa bağlı retina dokusu yerinden ayrışmış ise yapılan göz dibi muayenesinde o bölge kabarık ve beyaz renkte izlenir.

Yırtılan retina tabakası bir damar üzerinden geçiyorsa göz içine bir kanama gelişebilir. Kanamanın varlığı fundus muayenesini güçleştirdiği durumlarda teşhis için göz ultrasonografisi uygulanır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis