Nivgöz Adana
Hafta İçi Her Gün 08:30 - 17:30 CTS: 09:00 - 13:00
Adana Merkez 0 322 227 72 72

Kontakt Lens Çeşitleri

Gözümüzün önündeki kornea denilen saat camı gibi olan saydam yapının üzerine uygulanarak göz kusurunu düzelten optik disklerdir. Gözlüğün düzelttiği tüm kusurlar ve düzeltemediği bazı kusurlar lensle düzeltilebilmektedir.

Uzağı iyi göremeyen miyoplar, uzak ve yakını iyi göremeyen hipermetroplar, uzağı veya yakını çarpık, gölgeli gören astigmatlar, katarakt nedeniyle lensi alınmış afaklar ve 40 yaşından sonra yakını göremeyen presbiyoplar için yumuşak, yumuşak torik, sert veya yarı sert lensler mevcuttur.

 

1-Yumuşak Kontakt Lensler

Günümüzde silikon hidrojel materyalden oluşan lensler daha önem kazanmışlardır. Kullanımı en rahat ve alışması en kolay lenslerdir. Gözdeki görme kusurunun düzeltilmesi için en çok kullanılan lenslerdir. Yüksek oksijen geçirgenliğine sahiptirler. Genelde şeffaflardır.

Sferik yumuşak lensler ve torik lensler (planlı değişim lensleri, günlük kullan at lensleri), gece gözde kalabilen lensler, uzun kullanımlı torik lensler, uzak yakın bir arada olan multifokal kontakt lensler, bebeklerde kullanılan afak lensler, renk körlüğünde kullanılan lensler ve korneanın hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılan terapötik lensler bu grup lenslerdir.

Multifokal Kontakt Lensler: 40 yaşından sonra ortaya çıkan yakını görememe sorunu için kullanılır. Kontakt lenste merkezden kenara doğru lensin numarası kadameli olarak değişir. Multifokal gözlüklere göre avantajı bilgisayar mesafesi olarak adlandırılan ‘ara mesafe’ lerde de rahat bir görüş sağlamalarıdır.

2- Gaz Geçirgen Sert Kontakt Lensler

Korneaya oksijen geçişine izin verdikleri için gaz geçirgen lens de denilmektedir. Korneanın şeklini almadıkları için yüksek astigmatizmada kullanılır. Korneanın dikleştiği, öne doğru konileşip sivrileştiği ve korneanın santral kısmının inceldiği keratokonus hastalığında görme artışını sağlamak için kullanılır. Bu lenslerle görme keskinliği ve görme kalitesi oldukça iyi olmasına rağmen alışma süresi diğer lenslere göre daha uzun sürmektedir.

3-Hibrid Kontakt Lensler (Melez Lens)

Keratokonus hastalığı gibi düzensiz astigmatta, düzensiz kornealarda görme artışını sağlamak için kullanılır. Gaz geçirgen lenslerden farkı lensin merkezi kısmın sert, periferik (kenar) kısmının yumuşak lens materyalinden yapılmış olmasıdır. Gaz geçirgen lensteki optik kalite ve yumuşak lensteki konforun aynı lenste bir arada olmasının avantajları vardır. Böylece kullanıcı hem net görmekte hem de rahat etmektedir.

4-Skleral Kontakt Lensler

Özellikle keratokonus gibi düzensiz kornealarda, yüksek astigmatizmada, keratoplasti sonrası dikişlere bağlı oluşan yüksek astigmatta, lazer sonrası çok nadir görülen ektazi (korneal incelme) gibi durumlarda kullanılan gaz geçirgen sert lenslerdir. Özellikle ileri keratokonus olgularında kullanılır. Ayrıca ciddi kuru göz, kimyasal yanıklar gibi durumlarda da nadiren kullanımı vardır. Standart gaz geçirgen lenslere göre büyüktür ve korneanın dışına taşıp, skleraya oturan lenslerdir. Avantaj olark gözden düşmezler. Dayanıklıdır ve lensin bakımı diğer lenslere göre daha kolaydır.

5-Renkli Kontakt Lensler

Daha çok kozmetik amaçlı kullanılan lenslerdir. Kişinin değişik göz rengine sahip olmasına olanak sağlar. Numaralı olarak da üretilmektedir. Son zamanlarda renkli numaralı kontakt lenslerin astigmat için olanları da üretilmeye başlanmıştır. Böylece görme kusuru olan hastalara isterlerse hem net görme imkanı hem de göz rengini değiştirme imkanı sağlanmış olur.

6-Kromojen Kontakt Lensler

Renk körlüğü bulunan insanlarda kullanılması amacı ile üretilen yumuşak kontakt lenslerdir. Kullanıcılarda renkleri algılamak, tonlarını seçebilmek amacıyla uygulanmaktadır. Optik sinir hastalığı gibi nedenlerle renk görmesi sonradan bozulmuş olgularda bu lensler etkili değildir.

7-Prostetik Kontakt Lensler

Bir göz rengi çeşitli hastalıklardan dolayı diğerinden farklı olan ve geçirdiği hastalıktan dolayı o gözü görmeyen kişilerde, gözler arasındaki renk farklılığını ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan yumuşak kontakt lenslerdir. Lensler, lens üretici firma tarafından diğer gözün rengine uygun renkte boyanabilmektedir. Burada amaç görmeyi arttırmak değil, kozmetik sebeplerden dolayı göz renklerini olabildiği kadar birbirine yakın hale getirmeye çalışmaktır.

 

6-Terapötik Kontakt Lensler (Bandaj Lens)

Korneal hastalıklarda, ciddi korneal erezyonlarda, bazal membran yetmezliği gibi tekrarlayan korneal problemlerde kullanılan tedavi edici yumuşak kontakt lenslerdir. Korneayı koruyucu amacı da vardır. Kornea yüzeyinden kaynaklanan ağrıların kontrolünde kullanılır.

8-Ortokeratoloji (Gece Lensi)

Özel tasarlanmış, ters geometrili gaz geçirgen sert lenslerdir. Yaklaşık olarak -5.00 diyoptriden düşük miyopiyi ve 1.00 dan düşük astigmatı olan kişlerde uygulanabilir. Her gece yatmadan önce takılır ve uyanınca çıkarılır. Kullanıcı gün boyu iyi bir görme keskinliğine kavuşur.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis