Nivgöz Adana
Hafta İçi Her Gün 08:30 - 17:30 CTS: 09:00 - 13:00
Adana Merkez 0 322 227 72 72

Glokom Çeşitleri

  • Açık Açılı Glokom:

En sık rastlanılan tiptir.Açık açılı glokom kronik bir hastalık olup, göz içi boşalma yeri olan trabeküler ağda bir anormal direnç oluşmaktadır.Bu durumda göz içi sıvısı (hümör aköz ) gözü terketmekte zorlanmaya başlar ve böylece göz içindeki basınç yavaşça artmaya başlar. 

 

  • Normal Göz İçi Basınçlı Glokom:

Düşük basınçlı glokom olarakta bilinir.Göz içi basıncı normal olmasına rağmen görme alanı kaybı ve görme siniri hasarı vardır.Bu kişilerde görme sinirinde dolaşım bozukluğu söz konusu olduğu için , göz içi basıncının normal değerlerin altına çekilmesi gerekir.

  • Oküler Hipertansiyon :

Göz içi basıncı yüksek olmasına rağmen görme alanı kaybı ve görme siniri hasarı oluşmaz.Göz içi basıncı 22 mm cıva ve üstü olup görme sinir liflerinde herhangi bir glokom hasarı saptanmamış ise bu durum glokom olarak kabul edilmez.İleride glokoma dönüşebileceği için takip gerekir.       

  • Açı Kapanması Glokom (Kapalı Açılı Glokom ) :

Hipermetroplarda daha sıktır.Drenaj açısı dar ve kapanmaya meyilli göz yapısı olan kişilerde gözlenmiş.Bunun  yanında diabet, göz damar tıkanıklıkları , üveit,komplikasyonları ,katarakt ameliyatları ve çok çeşitli durumlar ikincil olarak açı kapanması glokoma sebep olurlar.

Açı kapanması glokom, gözde ani şiddetli ağrı,kızarıklık,görmenin bulanıklaşması ve azalması,ışığa hassasiyet,bulantı,kusma belirtileri ile ortaya çıkar.

Böyle durumda hastanın göz tansiyonu genellikle 40-50 mm cıva veya daha yüksek seviyelere çıkabilir. Bu acil bir durum olup tedavi gecikirse görme kaybına yol açar.Bu belirtilerin görüldüğü hastanın ağrı kesicilerle ağrıyı azaltmaya çalışmadan, bir an önce doktora başvurması gerekir.

  •  Konjenital (Doğuştan) Glokomlar :

Doğuştan itibaren vardır.Bir kaç ay içinde gözde belirgin büyüme , ışıkta gözü kapatma,sulanma ve bulanıklaşmayla kendini belli eder.

Glokomlu bebeklerde göz içi basıncı yükselince kornea saydamlığını yitirip buğulanır.Göz yaşarmaya başlar. Bu tip glokomlarda tedavi hemen herzaman cerrahidir.Erken cerrahi yapılmaz ise hayat boyu kalıcı körlük ile sonlanır. 

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis