Nivgöz Adana
Hafta İçi Her Gün 08:30 - 17:30 CTS: 09:00 - 13:00
Adana Merkez 0 322 227 72 72

Çocukluk Dönemi Kataraktları

Doğum ile ergenlik dönemi arasındaki kataraktlara çocukluk dönemi kataraktı denir. Doğuştan veya sonradan oluşmasına göre isimlendirilir. 

Konjenital katarakt nedir?

Doğuştan olan kataraktlar Konjenital katarakt denir. Genellikle iki taraflı olmakla birlikte bu bir kural değildir. Tek taraflıda olabilir. Genellikle gebelik esnasında annenin geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar ve bilinmeyen değişik etkenler ile ortaya çıkar.

Konjenital kataraktın belirtileri nelerdir?

Lokokori; pupil sahasının(göz bebeği) beyaz olması. Tek veya iki taraflı olabilir.
Gözde kayma olabilir.
Glokomla birlikte olduğunda gözün daha büyük olabilir.
Annenin odaya girdiğinde göz temasının kurulamaması veya cisimlerin takip edilmemesi de ilerleyen dönemde görme azlığının belirtisi olup bu da bir katarakt belirtisi olabilir.

 

Konjenital kataraktın tedavisi nasıl yapılır?

Kataraktın tedavisi cerrahidir. Ancak Konjenital kataraktın tedavisi ile erişkin katarakt tedavisi arasında farklar vardır. Katarakt tek taraflı ise tanı konduğu zaman en kısa sürede ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat esnasında lens arka kapsülü alınır ve ön vitrektomi yapılması tercih edilir. Genellikle mercek takılmaz. 2 yaştan sonra mercek takılabilir.                      

Konjenital kataraktın tedavisi ne zaman yapılmalıdır?

Tek taraflı kataraktta tanı konur konmaz ambliyopiyi önlemek amacı ile hemen yapılmalıdır.İki taraflı kataraktta ise kataraktın yoğunluğuna göre zaman ayarlanmalıdır. Tam kapanmış bir katarakt söz konusu ise ilk iki ayda yapılmalıdır. Ancak ambliyopi gelişmeyeceği düşünülüyorsa ameliyat ertelenebilinir. Bu karar detaylı göz muayenesine bağlı olarak hekim tarafından aileye bildirilmeli ve önemi anlatılmalıdır.           

Konjenital katarakta rehabilitasyonun önemi nedir?

Doğuştan katarakta en önemli olan ameliyat sonrası ambliyopinin (göz tembelliği) önlenmesi ve var olan ambliyopinin tedavi edilmesidir. Bu rehabilitasyonda hekime ve aileye çok büyük önem düşmektedir. Ameliyattan daha önemli olan ambliyopinin önlenmesidir. Aksi halde tedavinin bir anlamı yoktur. Rehabilitasyon amacı ile bebeklere silikon kontakt lens takılmalı ve ilerleyen zamanda gözlük ve alternan kapama tedavileri uygulanmalıdır.

Çocukluk dönemi kataraktı nedir?

Çocukluk döneminde ortaya çıkan kataraktlara çocukluk dönemi katarakt denir. Çeşitli hastalıklara (metabolik hastalıklar) bağlı olabileceği gibi kullanılan ilaçlara bağlı olarak ta gelişebilmektedir. Bu dönemde ortaya çıkan kataraktın en önemli nedenlerinden biride travmalardır.   

 

Çocukluk dönemi kataraktının belirtileri nelerdir?

Göz kayması, göz bebeğinde renk değişimi, obje takibinin olmaması gibi kataraktın yoğunluğuna ve tek veya çift taraflı olmasına bağlı olarak değişik görme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

Çocukluk dönemi kataraktının tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisi cerrahi olup 2 yaştan itibaren yapılan katarakt ameliyatlarında İOL konabilir. İlk yaşlarda yapılan katarakt cerrahisinde genellikle arka kapsüloreksiz ve ön vitrektomi yapılmalıdır. Yapılan cerrahi teknik FAKO cerrahisi olup genellikle sutur konmadan tamamlanır. Ancak çocuklarda tek sutur atılabilir.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis